The HydroElite Experience

CapMan Buyout investerar i Hydroware, en marknadsledare inom modernisering av hissar

CapMan Buyout har ingått en överenskommelse att förvärva Hydroware från bolagets grundare och övriga aktieägare. Hydroware utvecklar, tillverkar och säljer hållbara moderniseringslösningar för hissar. CapMan kommer att stötta bolagets accelererade tillväxt, internationella expansion och fokus på förstklassiga och hållbara produkter och lösningar.

Hydroware grundades år 1998 genom en MBO från Schindler där bolagets grundare och majoritetsägare Kjell Johansson lade grunden för verksamheten och utvecklade bolaget till den internationella framgångssaga det är idag. Bolaget tillverkar, utvecklar och säljer driv- och styrsystem för modernisering av hissar. Hydroware har ca 170 medarbetare, med huvudkontor i Alvesta samt fyra säljkontor i Europa.

Hydroware är marknadsledaren inom modernisering av hydraulhissar i Norden med starka marknadspositioner och växande försäljning i DACH-regionen och Storbritannien. Bolagets kunder inkluderar installations- och servicebolag samt stora multinationella hissbolag. Hydroware har vuxit framgångsrikt och expanderar nu i den stora och växande linhissmarknaden.

Hydroware erbjuder en ”one-stop-shop” för modernisering av hissar. Det egenutvecklade driv- och styrsystemet är kärnan i verksamheten och möjliggör marknadsledande installations- och leveranstider samt en mer kostnadseffektiv lösning jämfört med alternativet att byta ut hissen. Bolagets moderniseringslösningar innebär även tydliga hållbarhetsfördelar genom att de ökar hissens livslängd med 25 till 30 år, vilket signifikant minskar miljöavtrycket.

– Vi är imponerade av Hydrowares starka tillväxt, fantastiska produkter, marknadsledande position, starka hållbarhetsprofil och långsiktiga tillväxtpotential. Under de senaste åren har bolaget investerat i produktutveckling och gjort en betydande uppgradering av sin produktlinje, vilket även inkluderar utvecklingen av en ny produkt för linhissar. Detta utgör en stark grund för framtida tillväxt. Hissmarknaden förväntas uppvisa fortsatt god tillväxt och modernisering är det snabbast växande marknadssegmentet. Hydroware och dess grundare Kjell Johansson, samt hela bolagets organisation, har gjort ett starkt positivt intryck på oss. Vi ser framemot vårt samarbete och att få använda oss av CapMans resurser och erfarenheter för att hjälpa Hydroware accelerera sin tillväxtresa och internationella expansion, säger CapMan Buyouts Co-Managing Partner Johan Pålsson.

– Jag grundade Hydroware med visionen att skapa ett marknadsledande bolag för modernisering av hissar baserat på en marknadsledande produkt, ett förstklassigt erbjudande till våra kunder samt ett positivt bidrag till ett mer hållbart samhälle. Med det som bas har Hydroware utvecklats till en internationell marknadsledare i sitt segment. Jag önskar CapMan hjärtligt välkomna ombord som ny ägare och ser fram emot vårt samarbete i bolagets nästa starka tillväxtfas med bl.a. lansering av nya produkter och fortsatt internationell expansion. Med CapMans stöd är Hydroware väl positionerat för fortsatt framgång, berättar Hydrowares grundare Kjell Johansson.

CapMan Buyout verkar i Stockholm och Helsingfors och investerar via fonder i mellanstora onoterade bolag i Norden. Investeringen i Hydroware blir CapMan Buyout XI-fondens fjärde innehav. Transaktionen väntas genomföras i juni 2022.    

För mer information, vänligen kontakta:
Johan Pålsson, Co-Managing Partner, CapMan Buyout, 070 595 62 24

Per Elgborn, vd, Hydroware, +46 (0) 472-451 01

Om CapMan

CapMan är en ledande nordisk specialist inom private equity med ett aktivt förhållningssätt till värdeskapande. Vi erbjuder ett brett urval av investeringsprodukter och tjänster. Som en av de nordiska private equity-pionjärerna har vi utvecklat hundratals företag och fastighetstillgångar och skapat betydande värden i dessa verksamheter och tillgångar under de senaste 30 åren. Våra investeringsstrategier omfattar Private Equity, Fastigheter och Infra. Vi har också en växande tjänsteverksamhet som inkluderar inköpstjänster, förmögenhetsförvaltning och analys, rapportering och backoffice-tjänster. Totalt har CapMan cirka 180 anställda i Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn, Oslo, London och Luxemburg.