This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Uttrycksfull funktionalitet på Holmenkollen
Foto: : Ole Walther
I ett av Oslos mest ikoniska och kulturrika områden ligger hotellet Scandic Holmenkollen Park. Efter en betydande renovering har tillgängligheten till den populära besöksdestinationen ökat, tack vare en hållbar hisslösning levererad av Hydroware och Motum AS. Hissen står i modern konstrast till den historiska kontext som den befinner sig i. Samtidigt bidrar den till att framhäva de ansedda detaljerna från det gamla sanatoriet, även kallat Dragebygget.
129-årig historia och kultur ekar från toppen av Holmenkollen då det renoverade Scandic Holmenkollen Park återigen har öppnat efter en omfattande 15-månaders renovering. En plats känd för sitt rika kulturarv och för att vara ett av Norges mest besökta turistmål, borgar för betydande uppmärksamhet riktad mot hotellet och dess estetiska uttryck. Det gamla sanatoriet Dragebygget, som är byggt i den ikoniska norska drakstilen, har fungerat som en kulturell mötesplats i över ett sekel. Nu kan fler uppleva hotellet, som blivit mer tillgängligt tack vare en hållbar hisslösning från Motum AS och Hydroware. För att säkerställa att den nya installationen ska kännas som en genuin del av byggnaden, har hela processen och alla designval präglats av vördnad för byggnadens historia.
Ett av de viktigaste besluten att överväga när en ny hiss ska installeras i en äldre byggnad, är själva placeringen. För Camilla Aasgaard, arkitekt på Mellbye Arkitektur Interiør, visade sig ett alternativ vara det självklara valet sett till både funktionalitet och design.
Flera alternativ övervägdes innan vi landade i den bästa placeringen för hissen. Den obestridligt bästa platsen visade sig vara i det redan befintliga trapphuset. Hissen nås från Kungens entré från innergården och ger service och tillgänglighet till alla tre hotellvåningar och vinkällaren.
Camilla Aasgaard, Mellbye Arkitektur Interiør
Trapphuset och den ursprungliga träkonstruktionen, med sina handsnidade detaljer, har bevarats i utmärkt skick. Det var utmanande att addera ett hisschakt i mitten av trapphuset utan att beröva det sitt ikoniska utseende. Ett nära samarbete mellan Mellbye Arkitektur Interiør, Hydroware och Motum AS resulterade i en hiss som nu står i modern kontrast till Dragebyggets historiska miljö. Camilla Aasgaard menar att kontrasterna lyfter fram byggnadens historia då detaljerna från stål- och glasinkapslingen framhäver det gamla robusta virket.
Vi bestämde oss för hisskorg och schakt konstruerade i så mycket glas som möjligt. Alla utvändiga detaljer av stål målades i en mörk rödbrun färg medan stålet i korgen oxiderades. Resultatet är en hiss som utmärker sin miljö och ger en extra dimension till helheten.
Camilla Aasgaard, Mellbye Arkitektur Interiør
Med hissen placerad i mitten av det gamla trapphuset, dirigerar dess moderna influenser beskådarens uppmärksamhet till den ursprungliga träkonstruktionen. Resultatet är en hållbar hisslösning som i flera generationer kommer att kunna tjäna besökare från hela världen med tillgång till att uppleva det unika hotellet.
Hållbar harmoni
Att åstadkomma en hållbar skräddarsydd lösning för Scandic Holmenkollen Park visade sig stundtals utmanande. Den tillkommande lösningen behövde verka i harmoni med den fysiska miljön. Projektet krävde kreativitet och kunnande från både Hydroware och Motum, som är experter på komplexa hissprojekt. Tack vare de båda bolagens erfarenhet och uppfinningsrikedom, står nu den färdiga lösningen som en klenod i hjärtat av byggnaden. Den modulära designen säkerställer att hissen kan leva som en naturlig del av Dragebygget i flera generationer framöver.
När det kommer till den övergripande renoveringen har hållbarhet varit ett dedikerat fokusområde. 100 procent förnybar energi, miljömärkta produkter och exkluderandet av engångsartiklar är några av de insatser som genomförts för att säkerställa en miljömärkning från Svanens rigorösa kriterier. Byggnaden uppfyller dessutom BREEAM-NOR, Norges främsta miljöcertifiering för byggnader. Erik Paulsson, marknadschef på Hydroware, menar att valet av hiss går i harmoni med det övergripande projektet.
Jag är väldigt stolt över den färdiga produkten och för samarbetet mellan alla som hjälpt till för att förverkliga denna installation. Cirkularitet är en del av vår identitet och vi levererar alltid hållbara lösningar för att hissen ska kunna ha samma livslängd som fastigheten. Därför är det extra roligt att ha fått vara en del av ett projekt som detta, där hållbarhet har varit ledstjärnan.
Erik Paulsson, Marketing Director Hydroware
Mikkel Vangsgaard, som representerar fastighetsägaren Eiendomsspar och Rica Eiendom, är mycket nöjd med den slutgiltiga lösningen och för allt dedikerat arbete.
Vi är mycket nöjda med installationen och med allt arbete som lagts ner. Alla inblandade parter har visat hänsyn till både funktionalitet och estetiskt uttryck, samt förståelse för hissens betydelsefulla roll i ett gammalt och viktigt trapphus. Dragebygget och dess arkitektur har hanterats med respekt – både vad gäller det fysiska arbetet som utförts men även gällande design och detaljer kring hissen och dess konstruktion. Hissen ger inte bara en avgörande funktion för hotellet, den erbjuder också en intressant vertikal resa genom trapphuset.
Mikkel Vangsgaard, Eiendomsspar and Rica Eiendom