This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Hissar är inget slit och släng
Fastighetsägare kan hålla nere sina kostnader för hissägandet och samtidigt bidra till en mer hållbar framtid genom att modernisera sina hissar istället för att byta ut dem.
Hydroware är hissföretaget som i över 25 år har arbetat för att förändra hissbranschen till ett cirkulärt ekosystem genom att bevara hissens materiella och ekonomiska värden.
En modernisering av en hiss innebär att hissens stomme och andra robusta delar, som kan leva i flera generationer, bevaras och blir en del av den nya hissen. Erik Paulsson, CCO på Hydroware, menar att fastighetsägare, genom modernisering istället för komplett utbyte, kan få en modern och uppgraderad hiss till lägre kostnad och samtidigt spara på jordens resurser.
– Idag genomförs allt för många kompletta utbyten av hissar trots att det sällan finns någon anledning att byta ut hela hissen, säger Erik Paulsson. Att modernisera hissen förlänger livslängden dramatisk och med våra lösningar kan hissen moderniseras flera gånger. Vi anser att en hiss ska ha samma livslängd som byggnaden.
Lägre kostnad
De senaste 25 åren har många hisstillverkare valt att konstruera hissar som är mindre modulära än tidigare. Det gör hissarna svårare att modernisera och kan resultera i att hela hissen behöver bytas ut igen efter 25 år. Många nya hissar har låsta system, vilket enligt Erik Paulsson är ofördelaktigt för hissägarna.

– Nya hissar med låsta system binder fastighetsägare till en leverantör som måste sköta om hissen, säger Erik Paulsson. Det är inte ovanligt att detta leder till dyra kostnader för reparationer och även nya kompletta utbyten över tid. Våra lösningar bygger alltid på öppna och modulära system. Det ger fastighetsägare möjlighet att fritt välja leverantör i framtiden och på så vis hålls kostnaden för hissägandet nere. En hiss som moderniseras ger alltså lägre kostnad för både installation och drift.
Lägre miljöpåverkan
Tillverkningen av en motvikt till en ny linhiss kräver mer energi än vad en moderniserad hydraulhiss normalt förbrukar under 25 års drift. Genom Hydrowares lösningar kan även effektuttaget och energiförbrukningen sänkas med upp till 70 %.
– Vår grundregel är enkel, avslutar Erik Paulsson. När en hiss börjar bli till åren ska den moderniseras istället för att bytas ut. Det sparar pengar, miljö och tid.
Hydroware försäljning
Tveka inte på att kontakta vår säljavdelning för att få mer information om våra produkter och tjänster.
Livscykel för hissar
Vi har låtit göra en livscykelanalys för en 4-plans hiss i ett bostadshus. Den visar tydligt att materialet som används för att tillverka hissen har betydligt större negativ påverkan på miljön än den från driften under fastighetens livslängd.
Cirkulär ekonomi för hissar
Cirkulär ekonomi är ett uttryck för ekonomiska modeller i ett företag, samhälle eller en organisation, som lyfter fram affärsmöjligheter där cirkulära kretslopp används snarare än linjära processer som hittills har varit dominerande.
Hållbara hissar
Det är uppenbart att vi av miljöskäl måste gå tillbaka till att installera hissar som är anpassade för att kunna moderniseras, modul för modul. Att modernisera en äldre hiss istället för att byta ut den helt och hållet mot en ny innebär en halvering av miljöbelastningen.